9 tips för att börja med SEO

SEO eller sökmotoroptimering handlar i grunden om din synlighet på nätet. Det finns ett bra passande citat:

Det bästa sättet att gömma en kropp är på sidan två av en sökmotors sökresultat.

Okänd

Att arbeta med SEO är att sträva efter att hamna så högt upp bland sökresultaten som möjligt. Här kommer några tips om hur du själv kan börja med SEO.

Börja med sökmotoroptimering

1. Använd unika och relevanta titlar

Titlar är vad som syns i sökresultaten. Det ska vara en kort, förklarande del av vad som finns på sidan. Använd inte företagets namn i början av titeln. Din sajt är redan förankrad med ditt varumärke..

2. Använd metataggar och beskrivningar

Sammanfatta sidans innehåll i sidans metatagg / beskrivning. Flera CMS har möjligheten att lägga til en beskrivning till sidan. Antingen finns det som standard eller tillägg. I WordPress kan man exempelvis ladda ner tillägget Yoast.

3. Webbadresser

Optimalt ska man kunna se på en webbadress ungefär vad man kan förvänta sig av den. Flera CMS kan ha en lite enkel grundkonfiguration. Då kan en webbadress se ut som något i stil med: soneryd.se/?p=253. Man kan antingen som standard eller via tillägg ändra på detta. En bättre adress skulle kunna vara något i stil med soneryd.se/allt-om-seo

4. Webbplatsens struktur

En webbplats ska ha en tydlig struktur. Det ska finnas en naturlig hierarki. Ju större din webbplats är, desto viktigare är det. Se exempel:

  • sajten.se/produkter/handskar/lovika-vantar
  • sajten.se/nyheter/2020/ny-ultrastark-strumpa

I exempel ovan bör man kunna ta bort allt som exempelvis står efter produkter, och hamna bland alla produkter. Samma sak med punkt två. Tar man bort en del av adressen ska man fortfarande hamna på en relevant sida.

Stora webbplatser bör också ha en HTML-sitekarta. Den länkar till alla sidor på webbplatsen. Du skapar den manuellt eller via CMS:et. Det är omdiskuterat hur viktigt det är för SEO. Däremot är det nyttigt för besökare.

Sökmotorerna letar däremot efter en XML-sitekarta. Den listar webbplatsens alla viktiga sidor och blir indexerad. Du skapar en XML-sitekarta med hjälp av ditt CMS eller tilläggsverktyg.

Avslutningsvis på denna punkt vill jag nämna 404-sidan. Det är den som dyker upp när en länk är trasig. Gör denna användbar istället för standardinställningen. Försök hjälpa besökaren.

5. Unikt och bra innehåll

Lockande och bra innehåll ger mer än kanske något annat en bra placering. När det gäller SEO – sökmotoroptimering är det kanske det viktigaste. Producerar du bra innehåll kan det bli länkat från andra webbplatser och sociala medier. Det gillar sökmotorerna.

Skriv lättläst och ämnesvis. Se till att det är unikt innehåll. Sökmotorer gillar inte kopior. Skapa för användaren, inte för sokmotorer. Fast du kan ha det sistnämna i åtanke också. Tänk också vilka ord användaren kan använda för att leta efter sajter som din. Amatören och den erfarne kan använda olika ord.

6. Länktext

Skriv inte ”Länk” när du skriver länktext. Skriv ”Gå till startsidan”. Länkar ska också vara enkla att särskilja via sin formattering. Det kan vara en annan färg, understrykning, både och eller vad det må vara.

7. Förklara dina bilder

Bilder ska ha ett beskrivande filnamn. Det är mycket bättre att kalla en bild strumpa.jpg än img_20190412.jpg. Dessutom bör du även använda bildens alt-tagg för att beskriva vad det handlar om. Det gör också att sidans tillgänglighet ökar. Du bör även förvara bilder i specifika kataloger.

8. Rubriker

Använd rubriker och rubriktaggar. Det gör att din text blir mer lättläst. Däremot ska du inte slösa med dem utan använd de som de ska. H1 är den viktigaste taggen. Använd den enbart som sidrubrik. H2 och H3 använder du för underrubriker. Vid behov kan du använda lägre nivåer, för att bryta upp långa textstycken.

9. Robots.txt

Robots.txt används för att exempelvis för att visa vilka sidor om inte ska indexeras. Däremot ska de inte användas för skydda sidor eller kataloger. Det finns det säkrare metider för. Viktigaste användningen för det är att berätta för sökrobotarna vilka sidor som inte är viktiga. Du kan också använda det för att se till att exempevis en loginsida inte blir indexerad.

9. Mobila versioner

Kontrollera att du har en bra mobil version av din sajt. Vägled mobilanvändare att hamna på rätt version. Normalt ska detta ske automatiskt.

Lämna en kommentar