Lågprisbutiker för ordnar som söker världsherravälde

Min kompis T är med i en loge – eller heter det orden?
Han blir lite tråkad för det i kamratkretsen. Vissa hävdar att han dricker getblod och någon annan kanske att de offrar oskulder. Han tar det dock med jämnmod.

Häromdagen berättade han för mig att hans frack börjar bli sliten och att han behöver köpa en ny (kan även ha varit någon annan kläddetalj. Vi drack öl under diskussionen). Jag undrade högt var man köper frackar nu för tiden för jag kunde inte påminna mig om att jag sett plagget i någon av de butiker som jag frekventerar.

– Det finns ett speciellt ställe med loge-grejer, sa vännen T. Ordensväsendet är såpass stort.
Här skenade såklart min tankar i full galopp, som det bara kan göra hos personer med lika delar damp som livlig fantasi.
Jag såg framför mig en dunkelt upplyst affär, i en del av staden dit man inte går om inte verkligen måste. Här kunde man handla allt från flugor och manschettknappar till dödskallar och offerknivar i silver med ädelstensinslag.
I den samlas äldre män och i affärens dunkla sken diskuteras planerna på världsherravälde.

Samtidigt tänker jag att även ordnar/loger måste uppdatera sig när det gäller att ta över världen och liksom ta sig an den nya tekniken. Idag måste man kanske inte dricka getblod, ha ritualer och tvetydiga symboler.
Istället kanske man kartlägger allt om människor, man följer deras vanor, rörelsemönster, deras intressen och försöker sedan sakta påverka dem i rätt riktning. Ungefär som Google och Facebook.

Nu ska jag villigt erkänna att jag inte tror alla ordnar nödvändigtvis försöker ta över världen. I de flesta fall är det nog bara sociala sammankomster och verktyg för nätverkande och personlig utveckling.

Min fantasi om en loge-affär hade heller inte mycket förankring i verkligheten. Det tycktes mer vara som en herrekipering. Ofta är fantasin roligare än verkligheten.