Så här skriver du en bok

Att säga att mitt skrivande varit lite dåligt det senaste decenniet är en lika stor underdrift som att säga att SD är lite rasistiska.

Det beror delvis på lathet (återigen, jag kör med rätt hårda underdrifter här), delvis på sviktande mental hälsa samt även avsaknaden av ett mål.

Nu har jag i och med skrivarutmaningen ett mål. I grund har det funkat så här.

– Utmana en vän offentligt. Det får gärna vara en skrivkunnig vän.

– Sätt ett bestämt antal sidor och ett slutdatum.

– Träffas ihop och skriv på offentliga platser under tidspress. Ställ exempelvis timern på 25 minuter. Man ska skriva hela tiden eller bli av med ett finger.

– Bry dig inte om att du ser ut som en författarwannabe när du skriver på offentliga platser.

– Ha inga, jag säger inga som helst kvalitetskrav. Du ska nå säg 50 antal sidor. Resultatet behöver fan inte vara James Joyce. Om jag tar mig själv som exempel skrev jag piss de första månaderna, har säkert fem olika första kapitel. Dessutom, förra veckan, började jag helt och hållet om igen. Tre veckor kvar på utmaningen skrev jag ”Kapitel 1” igen. Det är fortfarande samma grundförutsättning i berättelsen, men en helt annan historia.

– Var väldigt försiktig med att helt kasta bort din första idé säger jag, trots den föregående punkten. Min historia har fortfarande samma personer, bara en liten annan tvist. Kastar man bort för många idéer blir hjärnan ledsen och ger dig inga nya idéer till slut. Var trogen din idé!

– Jag förtydligar återigen det här med att inte ha några kvalitetskrav. Det är knappt ens tillåtet att rätta stavfel. Varför? Jo, man vill ha ett flöde i texten. Helt plötsligt blir det förmodligen bra. Blir det inte det ska du kanske välja en annan bana.

– Sist men inte minst. Försök ha ett liv där du mår ganska bra. Jag själv kan inte skapa när jag är nere, bara förstöra.

Summa summarum befinner sig jag och vännen på upploppet. Vi kan se mållinjen. Det finns inget tvivel på om vi kommer klara det och vi har redan beställt champagne.