Dagens jaha

Några unga författare har publicerat ett Manifest för ett nytt litterärt decennium i Dagens Nyheter. Här är ett utdrag:

1. Vi vill återerövra berättandet från genre­litteraturen. Berättandet ska inte utnyttjas för att bekräfta klichéer eller redan etablerade verklighetsbilder utan tvärtom fungera som en utmanande och uppfordrande kraft.
Vi lovar att aldrig skriva böcker om unga shoppande kvinnor i storstadsmiljö helt upptagna av kärleksaffärer och märkesvaror. Vi lovar också att aldrig – inte ens under pseudonym – skriva romaner om kommissarier eller journalister som löser mordgåtor på Öland eller Gotland eller i Skåne, Bohuslän, Närke, Västergötland, Östergötland, Uppland, Sörmland eller andra svenska landskap.

Jag känner: Jaha. Jag lovar att aldrig skriva en roman där en tandkrämstub har huvudrollen, men tänker för den skull inte försöka publicera en debattartikel i DN om det.

Den nya boken

Under sommaren var jag tvungen en ctrl-alt-delete på mina bokprojekt. Jag mer eller mindre raderade allt jag arbetat med och började om. En färsk start. Det var nog vad som behövdes för jag har hattat runt med de gamla idéerna som en äggsjuk höna (och när jag kör med sådana liknelser vet man att jag är ringrostig).

Min slutsats när ingenting annat fungerade var att följa den gamla devisen:  Skriv om något du kan.

Och under fliken nästa bok kan du lite kort läsa om vad jag kan.