Skrivövning 2: Weltschmerz

Konstnären Kent Rockwells "Weltschmerz".
Konstnären Kent Rockwells "Weltschmerz".

Jag satt egentligen och läste om ”Artistic inspiration” på Wikipedia. Dessvärre har jag koncentrationsförmåga som en treåring och kom strax över en ”List of emotions” och där ordet Weltschmerz.  Svag som jag är för mycket som är tyskt, frossade jag lite i det ordet. Jag tror det betyder världssmärta, ”world-weariness”, ”livsleda”. Tydligen anser man den känslan så tung att man även kan använda Weltschmerz internationellt.

Svenska Wikipedia har en alldeles ypperlig förklaring till Weltschmerz: ”… är ett bregrepp präglat av den tyska författaren Jean Paul och avser insikten hos de som anser att den fysiska verkligheten inte kan tillfredsställa själens behov.

Brrr. Jag ryser nästan av välbehag när jag tar in vidden av eländet. Om något kan ge skrivblockering borde det vara Weltschmerz. Förmodligen har jag själv fått en släng av det lite då och då. Livsledan kan ju dock även med fördel gestaltas i litteraturen. Tydligen så har huvudpersonen i John Steinbecks ”The Winter of Our Discontent/Missnöjets Vinter” rejält med Weltschmerz. Huvudpersonen angav visst ägaren i den affär han själv arbetade i, och som han förut ägde, för immigrationsmyndigheterna. Jaja. Jag ska inte dra hela handlingen här och för övrigt baserar jag den bara på vad jag läst på Wikipedia. John Steinbeck är min absoluta favoritförfattare men det baserar jag på två böcker: Det stora kalaset och En underbar torsdag.

Men nu har jag kommit längre bort från Weltschmerz än vad Prins Daniel gjort från Ocklebo. Och jag tänkte avsluta med en skrivövning, återigen en väldigt enkel och kort.

Skrivövning 2: Vad bloggade kvinnan på målningen om när hon kom in igen? Återigen ska det vara kortfattat, 200 til 1000 ord. Jag ska själv inte skriva ned något än, för jag känner just nu att ”…den fysiska verkligheten inte kan tillfredsställa själens behov.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,